Gebruikersnaam

Wachtwoord:Restaurant Sari Soenda in het zonnetje!

 

Op de Pasar Malam Stellar in Middelburg stonden twee grote restaurants. Warung Agung en Sari Soenda. Twee restaurants waar velen voor speciaal naar de Pasar Malam komen.  We zijn nu even langs geweest bij het restaurant Sari Soenda. Ik was wel benieuwd hoe er nu gekookt werd, waar halen ze de recepten vandaan. Immers in 2014 hebben zij de Zilveren Eetlepel gewonnen voor het beste restaurant op de grote Tong Tong Fair op het Maliveld.Koken ze uit boeken of gaat dat anders. Samen met Ruud (een kenner van de Indonesische keuken) een gesprekje aangeknoopt met ‘Omaatje Sari Soenda’.

Wat direct opvalt we praten met een hele aardige vrouw, ze neemt alle tijd om ons uit te leggen hoe er gekookt wordt. De liefde voor het koken en de aandacht voor de mensen straalt van haar af.

Ze vertelt: ‘Koken leer je van je moeder. Ik heb koken geleerd van mijn moeder en die ook weer van haar moeder. Ik geef de recepten ook weer door aan mijn dochter die nu in de keuken staat en die nu zorgt voor de gerechten’.

‘Dus de gerechten zijn vaak tientallen jaren oud?’Ze glimlacht, ‘Ja of nog ouder, want de recepten worden al generaties lang doorgegeven. Het gaat zo: met je moeder kook je samen in de keuken. Stap voor stap leer je het echte handwerk. Eerst snijden, voorbereiden en wanneer je dat goed doet mag je verder. Koken, koken en nog eens koken en natuurlijk proeven tot je moeder zegt dat het nu goed is. Zo leer je alle gerechten maken. Niets wordt op geschreven alles zit in je hoofd!’

‘U heeft een prijs gewonnen op de Tong Tong Fair’, vraag ik,  ‘wat was het geheim achter dit recept?’Ze lacht, ‘Gule Kambing was het gerecht, alles draait om de kruiden en ook om het juiste vlees. Dat wil ik je wel verklappen. Gebruik vlees van de ribben van het lam en niet van de dij. Het vlees van de ribben bevat wat vet en dat geeft een speciale verfijning’

We praten nog even gezellig door met haar, onder andere over wie haar gaat opvolgen en we begrijpen dat ook de volgende generaties alweer klaar staan.Conclusie: Een vriendelijke energieke vrouw met liefde voor het restaurant, liefde voor haar gasten en liefde voor de kookcultuur van zo vele generaties voor haar! En als u in de gelegenheid bent ga eens proeven van de smakelijke gerechten. Een aanrader!

 

John van Hese